Friday, July 1, 2011

123: the small A

as usual, my comics should be read from top to down, left to right.

yeyeyy! my 123 post! :)

I take art-theft seriously.
you can perceive this cartoon anyway you like.

5 comments:

Sicher said...

memang bermasalah laa.

1. Internet ni public domain, anyone can see it, anyone can save it into computer and do whatever the hell they wants with your artwork

2. Susah gak nak buktikan bahawa kita pelukis sebenar. kadang2 ada yg bukan saja mencuri, tapi meniru bulat2 style lukisan kita. Nak wat camne...except kalau kita stop melukis jap dan tengok apa yg pencuri tu bleh buat. boleh ke dia buat yang 'ori'

Contoh la, cam Todd Goldman. Dia curi design orang pastu reproduce (lukis balik) pastu jual jadik t shirt...memang ntah pape. http://www.miketyndall.com/todd_goldman/

Ada sesetengah orang kata 'kalau taknak art kena curi, jangan la letak kat internet'. Tapi kita bukan kedekut, kita nak kongsi kerja tangan kita...

Alintjelita Jolie, Her Majesty said...

ada satu application untuk letak kat blog. supaya orang tak boleh right-click and copy kita punya post semua bagai.

try lah google. :)

waz said...

sicher: nice points. that Todd guy is crazy for stealing alll those obvious stuffs. but i like to add another view of the issue?.. some people say their ideas were stolen from them when actually, its a common idea that anyone can think of..but good points nonetheless. :)

your majesti hehe: tau pasal trick tu. tapi, sy rasa, sy tamau guna. sbb kalau saya p blog org pun, sy nak klik2.bukan nak curi copy paste. its either the habit of clicking while reading or i want to save the pictures for personal reasons-not use/sell it

Alintjelita Jolie, Her Majesty said...

your majesty? ekekeke

ye lah kann. nak nak kalau blogger upload komik or something. macam apa yang anda tengah buat. mestilah nak tengok details dia, haruslah klik nak besorkan kann?? kalau tak dapat baca, takde guna kottt? heee

waz said...

betol3!! tp sbg sedikit langkah keselamatan, sy cuba upload resolusi yg rendah dari original n letak sedikit watermark. :)

yes ur mejesti alint hehehe