Wednesday, April 11, 2012

150: love at first sight


love at first sight by ~sitiwaznahnaan on deviantART
i draw this 3 weeks after labour. the image had been bugging my head and pushed me to draw it. so i did. the reason why i wanted to draw this scene was i wanted to show two things that came across my mind that time

to be honest, the first thing that i thought was: " oh my gosh, Ya Allah, there REALLY WAS a human being in me for the past 9 months!!"
and that thought came out of my mouth: "wah, betul2 ada orang dalam perut ku..~!" *dalam keadaan sangat lemah dan longlai* n the nurses laughed...

but then i thought about:

1) the real love at first sight
masa iyyad keluar, tali pusatnya berbelit2..dan apparently dia sangat berat bagi nurse tu (3.55kg) jadi dia simpan sekejap on my then empty belly...n whoa~
cinta pandang pertama sangat bila tengok iyyad..hati rasa kembang kempis saja. kepenatan dan kesakitan yang amat sangat tu hilang beberapa saat sebelum dia diambil semula dan nurse tu sambung kerja nya menjahit...perghh ok thats another story.

2) pantang
the reason why i got to hold iyyad before he got cleaned up was tali pusatnya berbelit. dan aku hairan sangat, perkara pertama nurse tu cakap berkenaan tali pusat berbelit tu ialah "ni mesti suami kamu tidak berpantang ni..dia pernah lilit tualanya di lehernya kan?" i was too weak to answer. i meant to answer her this: "what in the world made u think that caused this?" kadang2 pantang2 ni boleh buat pening juga... :(

u see the two nurses i drew at the back, actually, it was more than two nurses...it was like a circus there...orang keluar masuk saja, and everyone who came in take a peek over what's "going on" huahuaaahahahah

3 comments:

Sicher said...

Hmm, sampai sekarang ada lagi pantang-larang ye.

Apa2pun, what a meaningful drawing. Jarang dpt tengok viewpoint dari seorang ibu

Jamal Ali said...

Saya tak mampu membayangkan bagaimana kegembiraan puan kala itu.

Benarlah, setiap kelahiran manusia adalah keindahan yang tak ternilai.

waz said...

sicher: ya...sadly yes, masih ada. n thank u...ak cuba menyampaikan dn berkongsi pengalaman sejujur mungkin cehhhh :>

jamal: nanti mesti jamal akan dpt rasa kegembiraan yg sama hehehe tp sygnya, tidak semua kelahiran di hargai dan diraikan sama macam kelahiran yg ini...huhu