Thursday, May 5, 2011

106: JOM CONTENG!!


saya suka conteng2. oleh itu, aku pun dengan rendah diri pengen ikut peraduan "jom conteng" dia. yeay!!

untuk itu, aku pun memilih entri ini untuk direspon kan dengan ceritera personal aku pula. hehe

ya..ini lah cerita pertama dalam conteng2 yang buat aku 'melekat' pada blog ini..aku rasa aku masih peng-komen terakhir di entry itu setakat ini..

tapi..tajuk aku: "Just call me siti..like Wellington CITY..like...c...t"...

Dulu aku pernah belajar di New Zealand..untuk 2nd and 4th year TESL aku..

Nama penuh aku, seperti yang sudah tertera di URL blog ini ialah siti waznah naan. aku suka orang panggil aku Waznah saja. Waz, Waze. cam tu ja la. sebab aku tidak suka; amat tidak suka dipanggil Siti..kenapa? ntah la..aku rasa komon sangat kah?

anyways. so, even though i dislike it, i had to introduce my self (to all the Kiwis there) as Siti. Why? sbb aku sudah cuba sekali untuk memperkenalkan diri sendiri sebagai Waznah, dan kami mengambil masa beberapa minit untuk mencapai kepuasan hati individu tersebut menyebut W-A-Z-N-A-H dengan betul.

so, siti it is...hehe

aku masuk starbucks, sewaktu hari2 yang ramai pelanggan, mesti tulis nama atas cup tu, jadi aku guna juga hand-gesture yang sama... C...T...ia--menyenangkan..(?)

salah satu sebab kenapa aku suka sangat entry conteng2 sbb kami ada satu persamaan ketika belajar di luar negara ..iaitu pekerjaan kami sebagai cleaner dan gaya-rupa kami ketika bekerja...

iaaa...... itu diaaaa: GHOSTBUSTERS!!!
*aku developed sedikit muscle di tangan sebab angkat menda ni*
*tabe'...ni masa zaman in-denial aku..jadi x bertudung lagi..*

Aku pernah kerja dalam lebih kurang 3 buah bangunan korporat (termasuk satu architectural agency--memang best) 2 buah rumah persendirian.

Antara kerja2 yang aku perlu buat, kumpul sampah, vacuuming, cuci toilet, lap2 itu ini, cuci pinggan mangkuk, iron baju dan macam2 lagi..hahaha aku tak kesah sebenarnya..yang penting bayaran tu..termurah $16 sejam...yang termahal aku pernah dapat $26 sejam...masa tu mata wang NZ masih dekat 2.8..gembira! tapi...penat..sgt;

dan..topik seterusnya:
DAKI!!


BErbeza sikit dari pengalam Encik Fadhli, saya kerja malam..selepas kelas...ada juga la shift pagi..tapi tak selalu..aku ingat masa Ramadhan, aku terpaksa buka puasa minum air dan sembahyang maghrib di bilik mesyuarat (gelap2 sbb risau diorang fikir apa) sebelum bermula kerja..

pengalaman paling pelik pernah aku tempuhi masa i encountered this scene:

mamat tu sebenarnya orang baik. senyap dan sopan santun selalunya. tapi malam tu, he and a few friends stayed a bit late to celebrate entah apa tah...aku cam kekok dan mengelak mereka di Pantry yang berkumpul bersama2. aku kerja pelan2 sikit. sampai masa, aku terpaksa jugak bersihkan pantry tu. Ada sorang minah ni, puji2 Malaysia. kagum sekejap aku. dia selalu datang Malaysia dengan suami dia...

pastuh, bila sudah habis sesi puji2 tu, sedikit demi sedikit orang beredar. sampai lah tinggal dua orang mamat omputeh ni. diorang sangat tinggi yah. compared to an average asian girl like me ..jadi aku sedikit risau...aku belakangkan mereka dan sibukkan diri. mamat baik tu asyik tengok belakang aku. aku pun pelik lah. tiba2 dia tanya

"who's WW--AA--SZZZ--Nah..?"
"oh, hehe. that's me."
"i thought your name is C.T?"
"yeah..i have two names. CT Waznah.."
"oh...so, you're WW--AA--Szzzzz--Nah?..."

aku sungguh pasti dia M.A.B.U.K. dan aku baru sedar aku sedang pakai baju jersi bola jaring aku yang tertulis W.A.Z.N.A.H di belakang.

**************************

Apakah 3 perkara yang paling anda suka dengan blog contengconteng?
1- ceritera nya yang semua orang boleh empathy and relate to..sebab kebanyakkannya tentang ceritera hidup masa kecik-kecik dan ada unsur nasihat.
2- lukisannya yang simple tapi menarik
3- orangnya (encik fadhli) sangat peramah dan cuba melayan pembaca *ini penting sbb kadang2 ada bloggers/artis/pelukis yang tak dapat nak maintain sbb tak ada ini*

Apakah 3 perkara yang anda rasa boleh diperbaiki?
1- macam biasa lah: banyakkan update sikit ya, encik Fadhli. Awak tu famous. Haha
2- lukisan yang di-scan gelapkan sedikit..supaya warna dan pencil trace tu lebih tampak
3- banyakkan celoteh sikit lagi…

Apakah 3 barangan (merchandise) yang anda ingin blog contengconteng hasilkan? (Contoh: Mug, T-shirt, Kad Ucapan).
1- t-shirt
2- graphic novel..heheh boleh tak? :>
3- tiada cadangan lain.

*********************************

ps. maaf, kali ni memang terpaksa wordy sikit sbb ini peraduan bercerita. dan excuse the picture quality. aku tak scan lukisan aku sbb aku lukis kat skolah. hahahah. i'll try to reupload the scanned version later. *if i remember to*

20 comments:

Sicher said...

hehe, ghostbusters!

waz said...

hehehe berat tau vacuum tu :>

napeace™ said...

Wah best2 !!

Haha tak boleh blah tul mamat omputeh tu. Mesti lawak cara dia sebut.

waz said...

heheh thank u!! agak lawak la sbb lidah dia lidah omputeh n dia tgh mabuk.hahaha :D

join jom conteng x? meh join :D

Faaein Talip Roy said...

pandainya cikgu melukis.. jelesnya.. hehehe.. good luck yer.. =]

waz said...

encik roy pula pandai mengambil gambar...jeles sy! :) terima kasih :D

msdaisy said...

jalan jalan dari conteng conteng
gudluck to u.. ;)
i love ur entry..suke katun tu..comei..

ghostbuster!!

hehe

The Sharkox said...

hai siti.. baru sampai dari conteng2... u have good illos.. kenapa tak lukih guna soffware?

waz said...

msdaisy: thank u! sbb sudi singgah :D hehehe

the sharkox: alahai siti..heheh sy ni org ancient..ta pandai nak lukis pakai software. hehehe tablet pun tada :">

Cik Cempaka said...

wah, kretipnyer semua peserta..

sukaaa ^^

adiLLah said...

gler cantik drawing! tabik r~

waz said...

cik cempaka: tu la kan heheh cik cempaka pun apa kurang nya yey! smoga suma org berjaya hehehe

adillah: heheh terima kasih :">

Ewan said...

cantik jugak drwing tu.. i like... :)

waz said...

oh en. ewan!! :D terima kasih!

WEI LYN said...

saaangat kreatif

waz said...

ohh terima kasih cik wei lyn :D :D

Aujinz said...

Tahniah yer.. hue hue hue

waz said...

terima kasih aujinz :D

petihartakarut said...

cantiknya ilustrasi!!! sangat jeles diri ini!!! saya ada kerobek sikit blog garis2halus ni aritu. mmg cantik2 semua entri! tahniah!!!!

waz said...

cik petihartakarut, jgn la jeles sama saya..sy yg patut jeles sama cik sbb cik dapat nombor 1!!lagipun lukisan cik lagi otai :)

apa pun, tahniah juga!!! :D :D