Sunday, February 5, 2012

139: mau jadi hebat

rasanya, cerita akan panjang ini hari.

dulu, masa sekolah, aku pernah debate kan satu tajuk ni: "jack of all trades is better than master of one"..dari saat itu,aku selalu pikir2, aku ni 'jane' of 'some' trades and master of none kah?....trus down bila fikir macam itu...

lukis pun, boleh, tapi nda hebat.
jahit pun boleh, tapi huh! langsung nda hebat!
masak pun boleh, tapi nda hebat.
jadi cikgu!!!! langsung laahhhhhh epic fail! :( *sungguh negatif dan emo di pagi hari..)

bila bukak website2 'budak2' seni tempatan, rasa down lagi. rasa macam ..oh, i'll never be good enough ...haihhhhh

kemudian..beberapa hari lepas, aku terima buku conteng2 yg aku tempah online dari encik fadhli hamdan (salah seorang anak seni tempatan yg aku jeleeesssssss kannn). pastu aku ingat, aku nak lukis2 macam dia jugak pasal memori lama2: fokus dgn memori masa tinggal asrama di lahad datu dulu...tapi..dang~~ 2 jam aku pegang pensel tua aku..tak hasil apa2...

cepat2 aku tolak tepi. n buat muncung 2 inci. encik hubby nengok trus dah boleh agak sbb aku cakap: "hurm..sampai bila2 pun nda bole jadi 'hebat'.."

dia pun men'cuci' aku untuk 2 minit; cuba utk kata aku ni tak cukup berusaha lagi sudah mau cakap tak hebat..pastu dia suruh aku p tdur. rehat.

aku naik ke bilik, tapi aku bawa sekali buku conteng, pensil tua n pemadam aku. sudah siap2 mau tidur, aku bukak buku conteng2 tu (yg aku da balut dgn plastik heheheh semangat!) dengan ikhlas nya, aku lukis perkara pertama yg datang dlm perasaan aku ke atas kertas kuning yg menyembunyikan tulisan "sila conteng buku ini dengan sesuka hati"

dan...ini lah hasilnya *for now*








merepek ja cerita panjang...

4 comments:

Sicher said...

The last page is just GOLD

HEBAAAAAAAAATTT

waz said...

d important thing is the facial expression.ahaha

contengconteng said...

saya sangat happy. betapa beruntungnya ada bakat melukis. =)

waz said...

iya. anda sangat beruntung :) rezeki byk dalam bidang ni :> teruskan berusaha!! :D